Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
 

Καισαρική τομή

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να χρειαστεί να γεννήσεις με καισαρική τομή. Μερικές φορές η καισαρική τομή προγραμματίζεται εκ των προτέρων, ενώ άλλες φορές η αιτία προκύπτει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι πιθανόν η γυναίκα να ζητήσει η ίδια την καισαρική τομή αλλά αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα που πρέπει να συζητήσει με το γυναικολόγο της.   

Δίδυμη κύηση

Οι γυναίκες που κυοφορούν δύο ή περισσότερα μωρά πιθανόν να χρειαστούν καισαρική τομή. Ωστόσο δεν αποκλείεται γυναίκες με δίδυμα να γεννήσουν φυσιολογικά. Αυτό εξαρτάται από τη θέση των εμβρύων και την εβδομάδα κυήσεως. 

Αδυναμία προόδου 

Περίπου το ένα τρίτο των καισαρικών τομών γίνονται επειδή ο τοκετός δεν προχωράει φυσιολογικά. Σε αυτή την περίπτωση, οι συσπάσεις της μήτρας δε συνοδεύονται από την απαραίτητη διαστολή του τραχήλου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σου μπορεί να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να βοηθήσει τις συσπάσεις. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες μέχρι να αποφασίσει ο γιατρός σου την καισαρική τομή.   

Ανησυχία για το έμβρυο

Είναι πιθανόν να προκύψουν προβλήματα κατά την παρακολούθηση του εμβρύου  στον τοκετό ώστε η καισαρική τομή να είναι απαραίτητη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, διότι ο ομφάλιος λώρος συμπιέζεται κατά τη διάρκεια των συσπάσεων ή ο πλακούντας δεν παρέχει αρκετό αίμα στο έμβρυο. Η παρακολούθηση του εμβρύου με τον καρδιοτοκογράφο θα  δείξει αλλοιώσεις του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε θα χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή.   

Ανωμαλίες πλακούντα

Προδρομικός  πλακούντας είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο πλακούντας καλύπτει εσωτερικά τον τράχηλο της μήτρα. Αυτό εμποδίζει την έξοδο του εμβρύου και κατά συνέπεια τη γέννηση του. Εκτός από αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αποκόλληση πλακούντα. Αυτό συμβαίνει όταν ο πλακούντας διαχωρίζεται από τη μήτρα πριν από τη γέννηση του εμβρύου με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η παροχή αίματος στον πλακούντα και να διακόπτεται η οξυγόνωση του εμβρύου. Αυτές οι δύο καταστάσεις χρειάζονται καισαρική τομή. 

Προηγηθείσα καισαρική τομή 

Η προηγηθείσα καισαρική παίζει σημαντικό ρόλο, αν θα επιτρέπεται να γεννήσεις φυσιολογικά στην επόμενη εγκυμοσύνη σου. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να έχεις φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική είναι η τομή πάνω στη μήτρα (όχι το δέρμα) κατά την προηγούμενη καισαρική. Όταν η τομή στη μήτρα είναι κάθετη, τότε ο κίνδυνος ρήξης της μήτρα είναι υπερβολικά αυξημένος και δε συνίσταται να προσπαθήσεις να γεννήσεις φυσιολογικά. Ένας άλλος παράγοντας είναι πόσες καισαρικές είχες στο παρελθόν. 

Άλλες αιτίες καισαρικής 

Μεγάλο μωρό  

Ισχιακή προβολή (το μωρό κατεβαίνει με τη λεκάνη ή τα πόδια)

Λοιμώξεις της μητέρας (έρπητας, HIV κλπ) 

Προετοιμασία

Πριν από την επέμβαση, θα τοποθετήσουν έναν ουροκαθετήρα (μικρό σωληνάκι) μέσα στην κύστη σου, ώστε η κύστη σου να είναι άδεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να αποφευχθεί τραυματισμός αυτής. Πιθανόν θα σου δώσουν να πιεις ένα φάρμακο που μειώνει τα οξέα του στομάχου. Αυτό θα βοηθήσει στο να εμποδίσει τα υγρά του στομάχου που τυχόν αναρροφώνται στους πνεύμονες να προκαλέσουν βλάβη. Επίσης είναι πιθανόν να ξυρίσουν το κάτω τμήμα της κοιλιάς σου. Τέλος ένας ενδοφλέβιος καθετήρας θα τοποθετηθεί στο χέρι σου για να παίρνεις υγρά κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μέχρι να αρχίσεις να τρως κανονικά.

Επισκληρίδιος αναισθησίαΕπισκληρίδιος αναισθησίαΑναισθησία

Φυσικά πριν από την καισαρική τομή θα σου δοθεί αναισθησία και δεν θα νιώθεις πόνο. Υπάρχουν διάφορα είδη αναισθησίας όπως επισκληρίδιος,  ραχιαία ή γενική αναισθησία. Στη γενική αναισθησία δεν θα είσαι ξύπνια κατά τη γέννηση του μωρού σου.   

Η επισκληρίδιος αναισθησία μουδιάζει το κατώτερο μισό του σώματος σου. Πραγματοποιείται με μια ένεση ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης. Εισάγεται επίσης ένας μικρός καθετήρας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί επιπλέον αναισθητικό φάρμακο.   

Η ραχιαία αναισθησία είναι παρόμοια με την επισκληρίδιο. Μουδιάζει το κατώτερο μισό του σώματος σου αλλά τα φάρμακα δίνονται κατευθείαν στο νωτιαίο υγρό και δεν εισάγεται καθετήρας.

Ο τύπος αναισθησίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τυχόν παθήσεις που έχεις ή πόσο επείγουσα είναι η επέμβαση.  

Επέμβαση 

Ο γιατρός σου θα κάνει μία τομή στο δέρμα στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς σου (τις περισσότερες φορές οριζόντιο) και στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι κοιλιακοί μύες θα μετακινηθούν και πολύ σπάνια θα χρειαστεί να κοπούν. Στη συνέχεια θα γίνει τομή  πάνω στη μήτρα. Κατά τη γέννηση του μωρού μπορεί να νοιώσεις πίεση πάνω στη κοιλιά σου. Στη συνέχεια απομακρύνεται ο πλακούντας. Όλοι οι ιστοί ράβονται στην αρχική  τους θέση. Η συρραφή των ιστών διαρκεί συνήθως περισσότερο από ότι ο χρόνος που απαιτείται για τη γέννηση του μωρού σου. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα. 

Μετά την επέμβαση 

Αν είσαι ξύπνια κατά την επέμβαση, πιθανόν να δεις και να κρατήσεις το μωρό σου αμέσως. Μετά το τέλος της επέμβασης, θα μεταφερθείς στην ανάνηψη. Η αρτηριακή πίεση σου, οι σφυγμοί, η αναπνοή σου καθώς και η κοιλία σου θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.  

Αν σκοπεύεις να θηλάσεις ενημέρωσε το γιατρό σου και τη μαία. Το ότι γέννησες με καισαρική, δε σημαίνει  ότι δεν μπορείς να θηλάσεις αμέσως. 

Θα πρέπει επίσης να μείνεις στο κρεβάτι για λίγο. Τις πρώτες φορές η νοσοκόμα ή κάποιος άλλος θα σε βοηθήσει να σηκωθείς. Την πρώτη συνήθως μέρα, ο ουροκαθετήρας θα αφαιρεθεί και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών θα συνεχιστεί μέχρι να αρχίσεις να τρως κανονικά. Η τομή θα πονάει τις πρώτες μέρες. Ο γιατρός σου θα σου δώσει παυσίπονα. Ακόμη και αν θηλάζεις μη φοβάσαι να πάρεις τα παυσίπονα. Η απουσία πόνου όχι μόνο σε κάνει να νιώθεις καλύτερα και πιο άνετα, αλλά επίσης κάνει ευκολότερη την έγερση από το κρεβάτι και το περπάτημα που είναι πολύ σημαντικό για την ανάρρωση σου και τη μείωση  των πιθανοτήτων θρόμβωσης. 

Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από καισαρική είναι συνήθως 4 μέρες, εκτός αν υπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις.  

Όταν επιστρέψεις σπίτι 

Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για την τομή να επουλωθεί. Κατά την ανάρρωση μπορεί να έχεις:  

· Ήπιες κοιλιακές κράμπες ιδιαίτερα όταν θηλάζεις  

· Αιμόρροια (λόχεια) για 4-6 εβδομάδες  

· Πόνο στην περιοχή της τομής

Για να αποφύγεις μόλυνση θα πρέπει για λίγες εβδομάδες να αποφύγεις τη σεξουαλική επαφή και να μη βάζεις τίποτε μέσα στον κόλπο. Άφησε χρόνο για ανάρρωση πριν ξεκινήσεις επίπονη άσκηση.

Θα πρέπει να ειδοποιήσεις το γιατρό σου αν έχει πυρετό, σοβαρή αιμόρροια ή πόνο που δεν περνάει.